woensdag 31 augustus 2011

Peru info

Peru is een van de mooiste landen ter wereld vol avontuur, een rijke geschiedenis, met veel variëteiten en grote contrasten.

Geografie en klimaat

Peru is gelegen in het centrum van de westkust van de Zuidamerikaanse Stille Oceaan en strekt zich uit tussen de evenaar en een beetje boven de 18e zuidelijke breedtegraad. Door zijn geografische situatie is het dus een tropisch land. De Peruaanse Humboldtstroom van de Stille Oceaan en het Andesgebergte dat het land van het zuid-oosten naar het noord-oosten doorkruist, heeft echter die tropische kenmerken veranderd - ze komen wel nog voor in het Amazonegebied - wat Peru een zeer typisch karakter geeft omdat het niet de negatieve effekten van de tropische zones kent. Peru is onderverdeeld in drie grote streken die parallel lopen met de Oceaan: "costa" (de kust), "sierra" (het gebergte) en "selva" (het woud).

De kust, een smalle strook van meer dan 2.000 km lang waar de belangrijkste steden gevestigd zijn, met haar vochtige en zachte klimaat, is een dorre streek, met weinig plantengroei en uitgestrekte woestijngebieden, maar wordt doorkruist door talrijke rivieren die vanuit de bergen komen. Hierdoor kan men zich in bijna alle valleien toespitsen op de landbouw.

Het gebergte wordt doorkruist door de Andes, met mooie landschappen, valleien, ravijnen, besneeuwde bergtoppen, waar de hoogte varieert tussen 500 en 6.000 meter en waar de bewoonbare zone zich op ongeveer 3.500 meter bevindt. Het gebergte profiteert ook mede van de tropische situatie. De hoogte-effecten worden hierdoor gewijzigd en regelmatige regenval laat bepaalde landbouwculturen en veeteelt toe.

Het woud, ten oosten, is de meest uitgestrekte zone, dicht bebost met uitzonderlijke fauna en flora. In dit gebied bevinden zich de grote rivieren die voor een grote watertoevoer zorgen van de Amazone, waarvan het debiet het belangrijkste is van de wereld. Dit oerwoud wordt doorkruist door talrijke rivieren die in de Amazone uitmonden en waarvan de bronnen dicht bij Iquitos liggen. De Amazone betekent voor Peru "de poort naar de Atlantische Oceaan".

Het klimaat schommelt dus tussen het tropische in "la Selva" en het droge in "la Sierra" (matig overdag, koud 's nachts). Aan de noordkust is het het hele jaar door zonnig. In de rest van het kustgebied regent het nauwelijks. Gemiddelde temperatuur aan de kust: 14° tot 22° C. Gemiddelde temperatuur in de bergen: 9° tot 18° C. Gemiddelde temperatuur in het woud: 28° C.

Oppervlakte

1.282.216 km2, wat ongeveer 42 keer België is of 2.5 keer Frankrijk. Gelegen in het westen van Zuid-Amerika. De buurlanden zijn Ecuador en Colombië in het noorden, Brazilië en Bolivië in het oosten, Chili in het zuiden en in het westen grenst het aan de Stille Oceaan.
Fauna en flora

De Peruaanse fauna is in het bijzonder gekenmerkt door de kameelachtigen, namelijk de lama, een huisdier, de alpaca, de vicuña en de huanaco, een wilde soort. Voor de Inca's waren het heilige dieren. bij vondsten uit de oudheid vindt men in Peru afbeeldingen van lama's in steen, metaal, hout, been en gebakken klei. De lama is nog steeds het symbool van Peru. Het dier staat afgebeeld op het geld, de postzegels en de luciferdoosjes.

Om zich te voeden heeft de lama genoeg aan graspollen langs de wegen en de typische grassen van de hoogvlaktes, "itchou" genoemd. De lama wordt gebruikt als lastdier, maar als men probeert een last van meer dan zestig pond op zijn rug te laden, weigert hij en gaat op de grond liggen. Wie hem slecht behandelt, kan een vlok bijtend speeksel in zijn gezicht verwachten, uit verdediging. De wol van de lama wordt gebruikt voor stoffen, de huid wordt verkocht als gewaardeerd leer en het vlees is eetbaar. Van bepaalde beenderen van het kostbare dier worden bovendien fluiten gemaakt, waarmee de Indianen muziek maken.

De poema, een soort wilde kat, ook Amerikaanse leeuw genoemd, en de condor met witte kraag en diadeemvormige kam, majestueus in zijn zweefvlucht, behouden hun symbolische waarde in de Peruaanse fauna. Onder de wilde beesten moeten we nog de gevaarlijke jaguar met ronde vlekken vernoemen. Amazone-Indianen jagen op de tapir, met zijn zachte karakter, voor zijn vlees wat naar rundsvlees smaakt.

Onder de knaagdieren vinden we de chinchilla die op 5.000 m hoogte leeft in de streken waar altijd sneeuw ligt. Verder vinden we wilde eenden, roze flamingo's, pelikanen en aalschovers op waterplassen en eilanden. In de Peruaanse wateren vinden we walrussen, zeehonden, walvissen en een gevarieerd aanbod aan zeevissen en riviervissen.

De flora is bijzonder gevarieerd. Fruitbomen als de sinaasappel-, citroen-, bananen-, vijge-, avocado- en guavebomen groeien er in overvloed. De bloemenproductie is één van de meest gevarieerde: er zijn hele bergflanken vol met prachtige orchideeën. Andere soorten die er terug te vinden zijn: begonia's, papegaaiebek, amaryllis.
Bevolking

Ongeveer 24 miljoen inwoners, waarvan er 8 miljoen in Lima wonen.
Inca's

Vanaf het einde van de XIIIe eeuw kwam de Inca-beschaving tot bloei, een van de meest bewonderenswaardige politieke, economische en sociale gebeurtenissen uit de geschiedenis. De Inca's kenden het paard, noch het wiel en beschikten niet over grote technische middelen. In tegenstelling tot wat gedurende eeuwen werd geloofd en ondanks het relaas van sommige kroniekschrijvers uit de tijd van de "conquista", kenden zij een schrift, overgeërfd van hun voorvaderen: door de befaamde "quipus" - bundels afwisselend geknoopte koordjes - konden zij zich inderdaad uitdrukken, niet alleen in cijfers, zoals we reeds weten, maar ook in letters en dus in woorden.

Officiële talen

Het Spaans en het Quechua, de taal van de Inca's die nog door ongeveer 5 miljoen mensen gesproken wordt.

Economie
Peru is een land met traditioneel veel exportprodukten. Het bezit een grote variëteit aan grondstoffen, waardoor de verkoop op de internationale markt kan aangepast worden wanneer bepaalde produkten prijsdalingen ondergaan.

Peru doet van oudsher hoofdzakelijk aan landbouw en bezit daarom een ruim aanbod aan produkten waarvan sommige een uitstekende reputatie op de internationale markt hebben. Dat is het geval voor de katoenvariëteiten "Tanguis" en "Pima", die op de wereldmarkt beter bekend zijn als "Peru cotton". Peru is ook producent van koffie, suiker (meer dan een miljoen ton), verscheidene tropische oliën van goede kwaliteit, tabak en andere landbouwgrondstoffen.

Andere belangrijke exportprodukten zijn: schapewol, fijne vacht van lama's, vismeel, visolie, goud, zilver, zink, lood, koolwaterstoffen, ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten