woensdag 31 augustus 2011

Peruaanse dansen







Dansen


Muziek maken en dansen is zowat de belangrijkste culturele activiteit in Peru en ook de meest populaire. Er bestaan meer dan 15 verschillende soorten dansen.


De huayno
Dit is de populairste dans in de Peruaanse Andes en ontstond in de tijd voor de Spanjaarden. Hij wordt paarsgewijs gedanst.


De huaylash
Dit is de vrolijkste dan van Peru en wordt vooral in de periode van de aardappeloogst gedanst. De bewegingen zijn energiek en er is veel voetengetrappel of "zapateo". Men danst in groepen van paren die telkens verwisselen om verschillende passen te kunnen uitvoeren. De danspassen zijn verschillend voor man en vrouw (of jongen en meisje). De teksten zijn zeer ondeugend en er wordt harp, viool, saxofoon en klarinet toegevoegd.


De Afro-Peruaanse dansen
Dit zijn feest-dansen van Afrikaanse oorsprong van het begin van de 20ste eeuw. Deze worden ook per paar gedanst. Ze zijn zeer vrolijk, met ondeugende bewegingen. De choreografie verwijst naar ontmoetingen tussen verliefde jongeren en sexueel gedrag. De basisinstrumenten zijn de gitaar en voor de percussie de "cajóu" en kaaksbeenderen van ezels. Deze dans wordt overal gedanst, zowel in de vlakte als op de "altiplano" en door alle rassen.


De "matrozendans" - "La marinera"
Deze wordt ook in alle streken van Peru gedanst, maar die van Lima is het meest gekend en wordt gekenmerkt door zijn elegante kleding. Elke danser heeft een zakdoek in zijn hand. De choreografie is vrij complex.


Tecnocumbia
Dit is de laatste nieuwe dans in Peru en wordt vooral gedanst in de steden. De tecnocumbia ontstond in de jaren '60 en is een mengeling van de cumbia van het Amazone-gebied en de huayno van de Andes. Deze wordt ook paarsgewijs gedanst. De muziek heeft een tropisch ritme en is zeer levendig. Als instrumenten zijn er percussie, elektrische gitaar, ...


Dansen van het platteland en oogstdansen (De streek van de dansen in Peru)
Hier wordt gedanst zoals de vogels, duivels en engelen op het platteland en bij zonsondergang. De variëteit in deze dansen is indrukwekkend. Bijvoorbeeld de duivelsdans van de mijnwerkers: De duivels begeleiden de mijnwerkers naar de hel en wanhopig en hulpeloos dragen ze hun ziel op aan de H. Maagd. Zij heeft hen in leven gehouden en gered en wordt daarom hun patroonheilige.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten