donderdag 1 september 2011

Machu Picchu

Machu Picchu

Machu Picchu, de Verloren Stad van de Incas, is een mystieke, sacrale plaats. Aangeraakt door de wolken, de ruïnes behoren tot één van de meest enigmatische en betoverende ruines van de wereld.
Herontdekt op 24 Juli 1911 door Yale archeoloog Hiram Bingham, Machu Picchu (wat "Oude Top" in Quechua betekent, de taal gesproken door de Incas) werd gedacht een toevluchtsoord te zijn voor de voorbereiding van priesteressen en bruiden van de Inca adel.
De dramatische plaats in een afgelegen zone van de Peruviaanse Andes versterkt de mist van geheimzinnigheid zelfs nog meer. Een absoluut wonder van menselijk erfgoed, Machu Picchu zal je hart en ziel op vele manieren beroeren.
Onzichtbaar van beneden en ver boven de kolkende Urubamba rivier straalt Machu Picchu een sacrale en spirituele energie uit. Het eerste zicht van Machu Picchu is adembenemend. De stad lijkt een natuurlijke extensie te zijn van de heuvel. De paleizen, tempels, terrassen, baden en zo'n 150 huizen, allemaal in een buitengewone staat van preservatie, zijn zorgvuldig uitgelegd zodat de functie van de gebouwen overeenkomt met de vorm van de omgeving. De natuurlijke hellingen bestaan uit landbouwterrassen en aquaducten; in de lager gelegen gebieden staan huizen bewoond door boeren en leraren, en de meest belangrijke religieuze gebouwen staan op de top van de heuvel, de Urubambavallei overschouwend honderden meters lager.

Alhoewel Machu Picchu gekend was bij een handvol Quechua boeren die het land in de omgeving bewerkten was de buitenwereld niet bekend met zijn bestaan totdat de Amerikaanse historicus Hiram Bingham per toeval de ruïnes herontdekte op 24 Juli 1911. Bingham was niet op zoek achter Machu Pichu, hij was op zoek naar de verloren stad van Vilcabamba, het laatste bolwerk van de Incas en toen enkele locale indianen hem naar Machu Picchu brachten, dacht hij dat hij het gevonden had.
De site die in 1911 ontdekt werd was heel anders dan deze die we vandaag zien. Het was overgroeid met dikke vegetatie en Bingham keerde terug naar Peru in 1912 en 1915 om de jungle op te ruimen die de Verloren Stad van de Incas had gegijzeld.

Het Wachthuis

Het zicht van Het Wachthuis of De Hut van de Bewaarder op Funerary Rock is gewoon verbluffend. Een dramatisch overzicht van de citadel ontvouwt zich voor je ogen. Het Wachthuis is één van de weinige gebouwen die werden gerestaureerd met een strooien dak. Het ceremoniele stenen terras zou voor de mummificatie van de edelen kunnen gediend hebben wat de hut zijn naam verklaart.
Niet ver van Het Wachthuis brengt een blijvende waterbron water naar de bewoners. Een watervoorzieningskanaal brengt het water naar de drie fonteinen dichtbij de Tempel van de Zon. Het water wordt naar beneden geleid tot 16 fonteinen. Dit was de huiselijke watervoorraad van de Incabewoners.
De Inca Trail, een goed ontwikkelde weg die Cuzco met Machu Picchu verbind, komt de stad binnen onder De Hut van de Bewaarder.

De Centrale Plaza

Als je niet aankomt langs de Inca Trail ga je Machu Picchu langs de zuidkant waar een serie van plazas de site verdelen in twee delen. Het deel links van de plazas bevat de meer interessante gebouwen.
De Sacrale Plaza van Machu Picchu
Rechtover de Centrale Plaza en niet ver van het einde van de citadel staat de Heilige Rots, een algemeen object in bijna iedere Inca stad. Alvorens de stad kon opgericht worden moest een heilige steen opgedragen worden.
De Heilige Steen van Machu Picchu zit aan de basis van Huayna Picchu (Jonge Top), vanwaar je een uur durende klim kan ondernemen naar de top voor een ander schitterende zicht van de ganse vallei.
Als je Machu Picchu betreedt langs de Inca Trail passeer je Het Wachthuis waarna je algauw tot een prachtige serie van 16 verbonden ceremoniele baden die vergezelt worden van treden. Net erboven en naar links staat het enige ronde gebouw van de sacrale stad, De Tempel van de Zon, het is hier dat je de het fijnste steenwerk van de citadel vind.
Tempel in Machu Picchu
Onder de Tempel van de Zon bevindt zich Het Koninklijk Graf die ceremoniele niches en een Inca kruis bevat gekerfd van een muur. Het Koninklijk Graf werd de site van vele mummieopgravingen. Van de meer dan 100 restelijke overschotten die ontdekt werden in Machu Picchu waren 80% vrouwen. Dit feit leidt, onder andere, vele historici tot de slotsom dat Machu Pichhu voornamelijk bewoond was door hoge priesters met uitgekozen vrouwen. Tot vandaag blijft het een mysterie wat het echte doel van Machu Picchu was.
Als je de treden beklimt boven de ceremoniele baden bereik je een zone met rotsen. Van daaruit kan je een pad volgen die leid naar de vierzijdige Sacrale Plaza. De resterende drie zijden van de Sacred Plaza worden geflankeerd door belangrijke gebouwen. De Tempel van de Drie Ramen biedt een uitstekend overzicht op de Centrale Plaza beneden.

De Intiwatana

Intihuatana - Astronomische Klok - Machu Picchu
De Intiwatana werd waarschijnlijk ontworpen als een astronomisch uurwerk door de Incas. Het werd daarentegen niet gebruikt om het uur van de dag weer te geven maar wel de tijd van het jaar. De Intiwatana steen heeft aangetoond een precieze indicator te zijn van de tijd van de twee equinoxen (nachteveningen) en andere belangrijke celestiale perioden.
Er waren verschillende Intiwatanas in meerdere belangrijke Inca sites maar allen, uitgezonderd die van Machu Picchu, werden door de Spaanse conquistadores vernietigd.
Veelgemaakte foutieve spellingen:
Machupicchu, Machu Picu, Machu Piccu, Machu Pichu, Manchu Pichu, Macchu Picchu


Geen opmerkingen:

Een reactie posten