donderdag 1 september 2011

Titicacameer

Titicacameer

Op de grens van Peru en Bolivia ligt het Titicacameer, het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld op een hoogte van 3.200m. Met een oppervlakte van bijna 8.300 vierkante kilometer is Titicaca het grootste zoetwatermeer van Zuid-Amerika. Het is magisch, sacraal, sereen en het mooiste meer dat ik ooit gezien heb.
Het water van het Titicacameer heeft een prachtige donkere kobalt blauwe kleur. Schitterende eilanden zoals de Het Eiland van de Zon of de Drijvende Eilanden liggen verspreid tussen de kalme wateren en kunnen bezocht worden van de nabij gelegen steden zoals Puno en Copacabana.
Het Titicacameer werd lang aanzien als een sacrale plaats onder Andeaanse "indigenas" stammen. Ze staan in contact met de geest van Mama Qota, of Heilige Moeder, en geloven dat de krachtige geesten in de diepten van het meer leven.

Volgens Andeaanse legende was het Titicacameer de geboorteplaats van civilisatie. Viracocha, de scheppingsgod, lichtte een donkere wereld op door de zon, de maand en de sterren van het meer op te laten reizen en hun plaats in het heelal in te nemen.
Het Titicacameer is een verbluffend zicht dat zulke mystieke associaties meer dan waard is. Zijn diep azuurblauwe water strekt zich oneindig voort door de altiplano, onder een monsterachtige wijde lucht op een hoogte van 3.820 meter. Het meer beslaat 8.500 vierkante kilometer; is 176 km lang en 50 km wijd.
De zon is heel intens op deze hoogte en verdampt 600 kubieke meter water per seconde. Dageraad en zonsondergang zijn magisch om te aanschouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten